Deltag i kurset
Hvad er det?
Værdifuld Hverdag er et kursus for helt almindelige forældre, som ønsker at leve og opdrage ud fra egne værdier og forholde sig mindre til, hvad meningsdannere, politikere, andre forældre og Google siger.
Gennem undervisning, øvelser og samtale går kursusdeltageren på opdagelse i sine personlige værdier, hvilke værdier der skal fylde i familien, og hvordan man kan give værdierne videre til næste generation. Deltag i kurset, hvor du lærer egne værdier at kende og sætter fokus på dem i hverdagen.
Hvad får jeg ud af det?
Når man bliver bevidst om sine værdier og arbejder med at leve dem ud i hverdagen, vil mange opdage, at det fx bliver lettere at prioritere. Når vi ved, hvad der er det vigtigste for os, kan vi bedre sige nej til det, der er mindre vigtigt.
Desuden får mange en oplevelse af meningsfuldhed, når man handler i overensstemmelse med sine værdier, og oplevelsen af mening er knyttet til følelsen af lykke. I familielivet kan et fælles værdigrundlag give et sprog for opdragelsen i det daglige, samt hjælpe børn og teenagere til at forstå begrundelserne bagved forældres ja og nej.
Se, hvad andre har fået ud af at deltage på kurset:
“Det har givet mig en frihed i måden jeg opdrager på, at det ikke skal være på en bestemt måde, men med et bestemt udgangspunkt – nemlig det, som er vigtigst for mig og min mand.”
“Det var en god stund at have med min partner, og vi har fået snakket om nogle af de ting, der betyder mest for os.”
“Det har styrket mig i min rolle som forælder. Det er mig der er eksperten i mine børn, og det er godt. Jeg har fået værktøjer og redskaber til at bruge min energi bedre, så jeg har en større følelse af at lykkes som mor.”
“Jeg forsøger at blive mere opmærksom på mine egne værdier og ønsker for mine børn. Tidligere lyttede jeg til andres råd og måde at gøre tingene på.”
“Jeg ved, hvad jeg skal øve mig på, og jeg er mere sikker på, at det jeg gør, er det jeg vil.”
Hvem underviser på kurset?
Undervisningen på kurset varetages af kompetente folk med hver deres ekspertise. Men undervisningen er kun en lille del af det samlede indhold på kurset – hvert modul består af ca. 1/3 undervisning og 2/3 procestid, hvor du selv får mulighed for at omsætte den viden, du har fået i undervisningen, til lige præcis dit unikke familieliv.
Procestiden består dels af individuel refleksion over spørgsmål, og dels af øvelser og samtale med en makker (hvis I deltager som par, vil din makker være din partner) og med en lille gruppe af andre forældre, hvor I kan inspirere og hjælpe hinanden.
Kurset består af et grundkursus på tre moduler á to timer. Derudover er der temamoduler á to timer, som kursusudbyderen selv kan vælge, om de vil tilbyde eller ej.
Grundkursets tre sammenhængende moduler fokuserer på værdiafklaringen, mens temamodulerne udfolder relevante emner, hvor deltagerne ser på emnet gennem egne værdibriller. Deltag i kurset med din partner, en veninde eller en anden forælder, som ønsker at lære sine værdier er kende.
Læs mere om kursets moduler, underviserne og indhold:
Mine egne værdier
Grundkursets første modul handler dels om tidens udfordringer for forældre og hvorfor bevidsthed om sine værdier kan være en hjælp, men også om hvad værdier er og hvordan man finder sine personlige værdier.
Gennem øvelserne finder deltageren frem til sine fem vigtigste værdier.
Undervisning:
Session 1: ”Børnefamilien i dag”
v. Merete Holm Dalsgaard, Cand.pæd. og familiekonsulent
Session 2: ”Hvad er mine værdier?”
v. Lisbeth Ryelund, Psykoterapeut
Vores familieværdier
Grundkursets andet modul handler dels om, hvordan man kan finde fælles fodslag i form af et værdigrundlag for familien, og dels om hvordan værdierne omsættes til handling i hverdagen.
Gennem øvelserne tages der livtag med familiens værdigrundlag samt hvordan det praktisk skal udfoldes.
Undervisning:
Session 1: ”Hvad er vores værdier?”
v. Lisbeth Ryelund, Psykoterapeut
Session 2: ”Værdier i praksis”
v. Thilde Moskjær Kofod, cand.mag. og familiekonsulent
Giv værdierne videre
Grundkursets sidste modul handler om at give værdierne videre på en respektfuld måde, hvor man ikke overskrider barnets grænser, men stadig er en tydelig voksen, barnet kan spejle sig i.
Gennem øvelserne arbejder deltageren med at finde sin egen måde at give værdierne videre med respekt for barnet.
Undervisning:
v. Carsten Hjort Pedersen, førstelektor i pædagogik
Session 1: ”Hvorfor har børn brug for respektfuld påvirkning?”
Session 2: ”Respektfuld påvirkning i praksis”
Store spørgsmål kræver ærlige svar
Alle børn stiller spørgsmål til tilværelsen. Også de store spørgsmål som ”Hvor var jeg før jeg blev født?” og ”Hvad sker der, når man dør?”, hvor der faktisk ikke findes et rigtigt svar, men hvor børnene har brug for et ærligt svar.
Uanset om man er vant til at tale om de store emner i tilværelsen eller ej, er det godt at have tænkt over det, så man kan give sine børn den eksistentielle og åndelige omsorg, de har brug for, når de selv mærker at tilværelsen rystes.
Modulets underviser, Dorte Toudahl Viftrup, forsker netop i børns åndelige og eksistentielle behov, og kan dermed trække på den nyeste viden fra et meget underbelyst område af børns udvikling og trivsel.
På dette modul får deltageren mulighed for i trygge rammer at tænke lidt over spørgsmål, de færreste arbejder med til dagligt, og Viftrup giver også konkrete redskaber til at tage snakken på en god og anerkendende måde med sit barn.
Undervisning:
v. Dorte Toudahl Viftrup, Psykolog og forsker
Session 1:
”Hvorfor har børn brug for rum til de store spørgsmål?”
Session 2:
”Hvordan giver vi de ærlige svar?”
Bemærk at modulet her især er henvendt mod forældre til børn, som har udviklet et sprog, dvs. fra 2-års alderen. Det kan også bruges til forældre til yngre børn, men skal så i højere grad ses som forberedelse på noget, der kommer.
Den digitale familie
Det digitale liv er et område, hvor man let kan støde på modstridende råd og vejledning. Derfor kan forældre have særlig glæde af at bruge værdierne som den rettesnor, man vil opdrage ud fra, også når det kommer til skærme, gaming, sociale medier m.m. og hvordan det skal fylde i familielivet.
Modulets underviser, Jonas Ravn, arbejder som seniorrådgiver i Center for Digital Pædagogik. Han har stor viden og erfaring med børn og unges brug af medier, både når det er godt og berigende, og der hvor det bliver vanskeligt og utrygt. Han står på et fundament af både forskning og praksiserfaring, og hans undervisning er nuanceret.
Gennem øvelserne arbejder deltageren med sin egen forståelse af, hvad god brug af de digitale muligheder er, og også hvordan det praktisk skal se ud i familien.
Undervisning:
v. Jonas Ravn, Seniorrådgiver ved Center for Digital Pædagogik
Session 1:
”Børn og unges digitale liv”
Session 2:
”Vores opgave og ansvar”
Bemærk at undervisningen på modulet især er henvendt mod forældre til børn i skolealderen og ældre. Det kan også sagtens bruges til forældre til yngre børn, men de skal forberedes på, at det især er øvelserne og procestiden, der er direkte relevant for dem.
Hvad koster det?
Hvor kan jeg deltage?
Kurset sælges til foreninger, skoler, kirker, institutioner m.v., som udbyder kurset lokalt. Deltag i kurset enten fysisk eller online.
Vi har en samlet oversigt over kommende kurser her, så du kan finde et kursus nær dig. Vi opdaterer løbende oversigten med kurser. Er der noget, du er i tvivl om, kan du altid skrive til info@vaerdifuldhverdag.dk